Nem elég!

Nem elég!

A Köz-életnek útján

közszereplő?

2015. április 07. - Káposznyák István

Ennek a nem rövid bejegyzésnek az a célja, hogy visszafelé haladva az időben összegyűjtsem azokat az eseményeket, melyeken a Szolidaritás tagjaként részt vettem és rendelkezem róla dokumentációval. A Szolin kívül képviseltem az Együtt pártot is, melynek egyik létrehozója a három szervezet közül a Szolidaritás Mozgalom volt. A debreceni eseményeken ennek a pártnak a tagjaival és aktivistáival közösen léptünk és lépünk fel az Orbán rezsim ellen, kiknek közösségéért nagyon hálás vagyok. 

Célom mindezzel? Hogy holnap is meglegyen a "felhőben", ha valaki arra lesz kíváncsi, hogy merre jártam én eme közéletnek útján? Több helyütt megjegyzéseket is fűzök az eseményekhez, hogy én most, mit és hogyan látok. És későbbi okulás kedvéért is.

Az időpont: mától visszafelé, mindig a módosítás időpontja. Az eredmény a jövőben lesz, mert azt mondom, hogy végig kitartani és soha fel nem adni.

1. Első ilyen esemény, ahol a Szolidaritást sok ezer ember előtt képviselhettem. Kezdetektől fogva ennek a szervezetnek vagyok a tagja, amely az elsők között volt a rezsim lebontásában résztvevők közül. 2015. március 15.-e, az Új Magyar Köztársaság zászlóbontása.

a_szinpadon_astoria.jpg

A részletek, beszéd és videó a blogbejegyzésben: 

http://nemeleg.blog.hu/2015/03/20/uj_magyar_koztarsasagot_2015_marcius_15_a_keletinel

2. Mindig a szövetségek híve voltam. Az ügyek mentén megvalósuló szövetségeké. Véleményem szerint az amit az MSZP képvisel és eddig tett, az nem kifejezetten baloldaliság. Beszélnek róla, de nem teljesen az. Mercédesszel nem lehet baloldali mozgalmat építeni, ha meg már megvan az a merci, no az is érdekes kérdéseket vet fel nálam. Persze én nem az elvhű és tenni akaró jobb módú emberekről akarok itt ítéletet megfogalmazni. Gazdagodni, gazdagnak lenni nem bűn. Tudjátok azt mire gondolok. Magyarországon nem alakult még ki a klasszikus értelemben vett bal és jobboldal. Az baloldal engedte a multik és a bankok túlterjeszkedését, a jobboldal meg többet államosított, jobban korlátozta a versenyt mint ahogy a nevük engedi. De az ügy fontos és mivel azonos dolgokat vallunk értéknek ott kellett lenni és jelenlétünkkel szolidaritásunkat kifejezni az Éhség Menete mellett. Meglepetésemre egyébként az MSZP sok fiatalt is összeverbuvált a vidéki településekről, amely nekem igen tetszett.

2_1.jpg

3. Ezt megelőzően Angela Merkel német kancellár látogatása alkalmából rendeztünk demonstrációt az Együtt fiataljai szervezésében Debrecenben. Velük folyamatosan együttműködünk és aktivitás csak tőlük, tőlünk látható a városban. Debrecenben Szolidaritás, mint szervezet 2014. januárja óta létezik, de önálló bázissal nem rendelkezik. A közösen létrehozott pártot kellett erősíteni, mivel az szerepelt minden szavazólapon. A tényleges tagság megteremtésének feladata adott, melyen munkálkodom.

vagott_20150201_1.jpg

És a beszéd, melyről szól a sajtóhír: 

“Két olyan ok képzelhető el, amiért mégis meg kellene buktatni a kormányt, akár az utcán is. Ha erőszakos eszközökkel próbálná meg felszámolni a demokratikus intézményeket, vagy ha a kormányzat konfliktuskereső külpolitikát folytatna.”

Ritkán szoktam egyetérteni mostanában Orbán Viktorral, de az imént idézett szavaival nem tudok vitatkozni. Igaz, ezt még 1992-ben mondta.

Akkor, amikor még ő is hitt a Nyugatban és abban, hogy mi magyarok Európához tartozunk.

Akkor még Orbán Viktor is hitt a liberális demokráciában, Bibó tanításaiban, a plurális pártrendszerben, a hatalmi ágak megosztásának szükségességében, a sajtó szabadságában, az egyén szabadságjogaiban, az iskolák önrendelkezésében, a társadalmi párbeszédben, az alkotmány sérthetetlenségében, a jogegyenlőségben, a versenyben, az átláthatóságban.

Hitte, hogy az állam a legrosszabb gazda, hogy az egyházak dolga az egyházakra tartozik, hitte, hogy a tanult emberfők magas száma segítheti a nemzet boldogulását.

Én még most is hiszek ezekben az értékekben. Nem gondolom, hogy a Nyugat hanyatlik . Nem gondolom, hogy a szabad népek nagy családja helyett keleti diktátorok, illiberális demokráciák barátságát kellene keresnünk.

Ma is hiszem, hogy mi magyarok oda tartozunk, ahová Szent István is vágyott: Európába.

Ezzel szemben a mai Fidesz és vezére Türkmenisztánba és Azerbajdzsánba vágyik, Kazahsztánhoz, Putyin Oroszországához tartozónak gondolja magát, és ami még rosszabb: Magyarországot is!

Ma is hiszem, hogy valódi, modern demokratikus ország társadalmi párbeszéd, szabad sajtó, erős civil társadalom, korszerű oktatás, jó szövetségi politika,  igazságos közteherviselés, független igazságszolgáltatás, átlátható  újraelosztás, kiszámítható piaci környezet, előre látható életpályák, megfelelő szociális háló, az esélyegyenlőségre törekvés  nélkül nem képzelhető el.

Ezzel szemben a mai Orbán Viktor és a gombnyomogató slepp erőből politizál, megszállta a közmédiát, lehetetlen helyzetbe hozta a kereskedelmi csatornákat.  A civileket vegzálja, miközben álcivil torzszülöttjét - a CÖF-öt - százmilliókkal “bélelte” ki. Az oktatási rendszert kizsigereli és hadat “üzenget” népszavazással választott szövetségeseinknek, a NATO-nak és az Európai Uniónak.

Egykulcsos adójával a szegényt még szegényebbé, a gazdagot még gazdagabbá teszi. Kriminalizálja a hajléktalanokat és a rokkantakat. Utólagos törvénykezéssel rántja ki a szőnyeget egy-egy szakma talpa alól, következő héten pedig új társadalmi csoport kerül terítékre. Mindenki sorra kerül!

A legutóbbi tiltakozó demonstráción elkövettünk egy hibát. Nem megfelelően moderáltuk a rendezvényt és én sem mutatkoztam be, ezért bocsánatot kérek. Káposznyák István vagyok, egy politizáló civil szervezet, a Magyar Szolidaritás Mozgalom tagja.

- Annak a civil szervezetnek, amely már 2011-ben figyelmeztetett, hogy valamennyi társadalmi csoport sorra kerül.

- Annak a civil szervezetnek, amely hitt és hisz az összefogás erejében, melynek célja a kártékony és hazug, mutyikkal és korrupcióval terhes Orbán rezsim megbuktatása.

- Annak a civil szervezetnek, amely részt vett az Együtt párt megalakításában, melynek programját ma is támogatja.

Hiszem, hogy az a hatalom, amelyik folyamatosan változtatja a szabályokat, azért, hogy saját magának kedvezzen, amelyik a hozzá közel állóknak juttatja mutyival a közjavakat, amelyik a hazát saját magával azonosítja, amelyik pártpropaganda sugárzására kényszeríti a közmédiát, az a hatalom olyan rendszert épített ki, amit 25 éve már leváltottunk. Ami nem volt sem európai, sem pedig demokratikus.

Végezetül van egy másik idézet Orbántól, és hiszem, hogy mára igazabb, mint egykor:  “A népnek joga van elkergetnie a kormányt egy demokráciában is, ha az a népakarat ellenében kormányoz, ha az emberek létérdekét veszélyezteti.”

Tényleg elég volt. Nem hagyhatjuk az Orbán-kormány egyetlen bűnét sem szó nélkül tovább. Hinnünk kell abban, hogy együtt meghátrálásra késztethetjük a kormányt, ahogy az útdíjakkal, vagy a netadóval kapcsolatban már sikerült is. Ki kell állnunk magunkért és másokért is! Szolidárisnak kell lennünk! Szerveződnünk kell! Merni kell elmondani a véleményünket! Mert mi nem félünk! (2015.02.01.)

4. A 2014-es év utolsó tüntetése, ahol szintén volt lehetőségem elmondani egy beszédet. Ezekre a hölgyekre nagyon büszkék vagyunk Debrecenben valamennyien. És igen, a háttérben lévő "leányzóval" együtt. Nagyon sokat dolgoztak a kampány idején és nem hagytak el bennünket.

6_1.jpg

Beszédem: 

- Ma olyan országban élünk, ahol az ember annyit is ér, amennyije van…

- Ma egy olyan országban élünk, ahol ha a gyerek nem reggelizett, az azért van, mert nem is éhes. Választott életforma… legalábbis vezető politikusai szerint.

- Ma egy olyan országban élünk, ahol a hatalmi elit ingatlanjai maguktól növekedhetnek…

- Ma egy olyan országban élünk, ahol a többség fizeti, hogy néhány ingyenélő a helyszínen élvezhesse a Rolling Stones Új-Zélandi koncertjét...

- Ma egy olyan országban élünk, ahol a hatalmi elit tagjait kitiltották az USÁból…

- Ma egy olyan országban élünk, amelynek kormánya diktátorokat és baltás gyilkosokat ölel a keblére, viszont közösen kötött szövetségeinknek hátat fordít…

- Ma egy olyan országban élünk, ahol a hatalom beleavatkozik családjaink mindennapjaiba, bekukucskál hálószobáinkba, rátelepszik még a gondolatainkra is...

- Ma egy olyan országban élünk, ahol az adóhatóság vezetői saját magukat ellenőrzik…

- Ma egy olyan országban élünk, ahol azt hurcolják meg, aki szóvá teszi a korrupciót…

- Ma egy olyan országban élünk, ahol a hatalom ellen felszólaló civileket, aktivistákat levadásszák, meghurcolják, személyes adataikat kiszivárogtatják a lakájmédiának…

- Ma egy olyan országban élünk, ahol az a médium, aki kritizálni meri a kormányt, méltán számíthat különadókra, vegzálásra és végső soron ellehetetlenítésre…

- Ma egy olyan országban élünk, ahol a hatalomban lévőknek, barátaiknak és üzletfeleiknek sohasem elég az újabb milliárdokból...

- Egy olyan országban élünk, ahol drogtesztre küldik a gyerekeinket…

- Ma egy olyan országban élünk, amelyben a rendszerváltáskor nem akartunk. 

Szabadságot, egyenlőséget és szolidaritást akartunk!

És nem hagyhatjuk, hogy ez ne így legyen!

- Demokratikus, szabad jogállamban akarunk élni, ahol a demokratikus berendezkedést erős fékek és ellensúlyok védik!

- Olyan országban akarunk élni, ahol az alkotmányozást széleskörű társadalmi konzultáció előzi meg, és mindenki számára elfogadható.

- Ahol polgári és vallási tekintetben minden ember egyenlő!

- Olyan országban akarunk élni, ahol a hatóságok, a bíróságok, az ügyészség, az alkotmánybíróság független a mindenkori kormányzattól.

- Olyan országban akarunk élni, ahol a szolidaritás, a testvériség érték! Ahol TÉNYLEG NEM HAGYNAK SENKIT AZ ÚT SZÉLÉN!

- Ahol mindenkit egyenlő mércével mérnek, függetlenül attól, hogy mennyije van!

- Ahol jogbiztonság van, ahol nem hoznak visszamenőleges hatályú törvényeket!

- Egy olyan országban akarunk élni, amelyik az Európai Unió büszke, erős és szalonképes tagja!

- Ahol érdemes vállalkozni, hosszú távra tervezni, és ahonnan nem vágynak el a fiatalok!

Ahol béke van, szabadság és ahol nincs különbség aközött amit mondunk, és aközött amit teszünk!

A kormány és gombnyomogató bábfrakciója megszavazta a jövő évi költségvetést. Ebben nyilvánosan megfogalmazták az újabb összegek elvonását az oktatásból, az egészségügyből, a szociális ellátórendszerből.

Ezt nem hagyhatjuk!
Persze van olyan terület, amire több fog jutni. Kitaláljátok, melyek ezek?
Igen, jól gondoljátok!

Újabb stadionok, újabb konc a haveroknak, néhány újabb koncertjegy…
A miniszterelnök és környezete nem áll ki a jövő generációja, az elesettek és nincstelenek mellett, de a korrupt NAV-vezetők továbbra is a helyükön maradhatnak.

Hagyjuk ezt?
Ne hagyjuk!

(2014.12.16.)

5. A Közfelháborodás Napján Budapesten voltam, de Debrecenben is tartottak rendezvényt a barátaim. Sok narancsos orbán-putyin lengett, ami nem más, mint a Szolidaritás ironikus bírálata a rendszer és külpolitikája felé. És a Parlament tövében! A rendőrsorfallal szemben! A tömeg skandálásai közül a "bűnözőket védtek" tetszett nekem a legjobban. Többen beszélgettek a rendőrökkel, akik valami olyasmit mondtak: "hogy ha nem ez a ruha lenne rajtunk, azt hiszitek nem mi is ott lennénk köztetek?" (2014.11.17.)

4_1.jpg

Tiltakozás közben egy fotó kedves Dorkával.

1.jpg

6. És az ember nem csak tiltakozásra jár. Meghitt pillanat a Szolikocsmában. Bár akkor sem cél nélkül utaztunk a Benczúr utcába. (2014.11.02.)

szolikocsma.jpg

7. A netadó elleni tüntetésen Debrecenben. Az első olyan megmozdulás ahová több száz ember jött el, hogy kifejezze tiltakozását a Kormány politikája ellen. 

4_2.jpg

3_1.jpg

Az általam elmondott beszédben a budapesti tapasztalataimat fogalmaztam meg:

Az ultimátum lejárt!

Vasárnap utaztam. Miért lényeges ez? Mert megvalósítottam azt, amitől a Fidesz mindig is rettegett. Aktív civilként elmentem tiltakozni az igazságtalan internetadó bevezetése ellen. Vegyük észre, hogy a legvidámabb barakk újraépítése folyik, miközben milliókat hagynak az árok szélén. A hatalom igazi ellensége Ti vagytok, aktív civilek, akik vállalva az arcotokat, felálltatok a fotelekből, otthagytátok a kényelmes otthonaitokat, hogy hangot adjatok nemtetszéseteknek.

Demokráciában élünk, a demokrácia pedig néphatalmat jelent és Ti vagytok a nép, a diktatúra legnagyobb ellensége, az aktív tudatos állampolgárok, akik ha kell utcára mennek és megmutatják a hatalomnak, hogy elég volt! Elég volt, hogy hülyének nézzenek bennünket, elég volt a lopásokból, a lenyúlásokból! A hatalom célja, hogy utáljátok a politikát, a pártokat! Mert mit is jelent ez a szó? Közéletet. Ti csak nyugodtan foglalkozzatok a dolgaitokkal, majd ők megoldják, hiszen csak a javunkat akarják! Rogán Antal azt nyilatkozta, hogy politikai aktivisták vettek részt a vasárnapi demonstráción. Igen! de nem pártaktivisták, hanem aktív, tudatos civilek!

Mindehhez mindent bevetnek! Övék a helyi, megyei és országos írott és elektronikus sajtó szinte egésze. Elítélhetnénk azokat az embereket, akik még nem ébredtek fel! Nem! Egy átlag átlagpolgár miután hazamegy, tájékozott igyekszik lenni és megnézi a híradót. Mit lát? Minden nagyon jó, minden nagyon szép! Mindennel meg lehetünk elégedve, csak az az ellenzék, ami nincs is, meg egyébként is nem alternatíva, kavarja itt a valamit. Magyarországon van ellenzék és Ti vagytok az az ellenzék! A Facebookot rendszeresen használó, az internen rendszeresen szörfölő tájékozott civilek.

Szabad internet, szabad Magyarország!

A Gulyás Balázs által szervezett demonstrációról azt írják, hogy az internetadó elleni tiltakozás átcsapott kormányellenes tiltakozásba. Nos, elmondom nektek, hogy az az elejétől kezdve végig kormányellenes tiltakozás volt. Gulyás Balázs fél órán keresztül beszélt hazánk hiteltelenné válásának folyamatáról, az államadósság növekedéséről, a rossz kormányzásról, a 27%-os áfáról, az új terhekről, amit formálisan mindig a szolgáltatókra és a bankokra terhelnek, de a végén mégis mi fizetjük meg az árát. Beszélt a mutyikról, a hatalmi elit meggazdagodásáról, a sajtószabadság hiányáról és végső pontban, de leginkább az igazságtalan internetadóról.

Miért is igazságtalan ez az adó? Mert a tájékozottság lehetőségétől foszt meg bennünket. Nekik nem sok az a havonkénti 700 Ft, amire most hivatkoznak, de amíg oda eljutunk megfizetjük a személyi jövedelemadót, a szociális járulékot, a tranzakciós adót, a 27%-os általános forgalmi adót. És még mindig fizessünk?

Elég volt! Nem fizetjük az igazságtalan internetadót!

Szabad országot, szabad internetet!

Vasárnap az derült ki, hogy a civil kurázsi nagyon veszélyes! Az utóbbi időben sok demonstráción jártam és még nem láttam annyira elszabadulni az indulatokat, mint vasárnap este a Fidesz Lendvay utcai székházánál. Megpróbálják rátolni az ultrákra az egész akciót, de a közvetlen közelből tudósítva elmondhatom, hogy vér civilek zúzták az ablakokat, redőnyöket, dobálták az épületet, másztak fel az erkélyre, lengettek zászlót és intéztek nem hallható forradalmi üzenetet a tömeghez. A "legveszélyesebb" dobáló, aki először vette a bátorságot a zúzásra egy elegáns téli kabátba öltözött húsz év körüli lány volt. Tiszteletem neki! Ne értsetek félre! Magam is elítélem az erőszakot, de sajnos hazánkban törvényerőre emelték a törvénytelenséget, ezért nem véletlen, hogy elszakadt a cérna annál a 20 év körüli lánynál is.

Csak néhány példa a Budapesten skandált jelszavakból:

Az örök klasszikusok: 

Orán takarodj! és vidd az összes haverod!

Demokráciát! Demokráciát! 

Mondjon le! Mondjon le!

Újak, csak most, csak a Fidesznek és Viktornak:

Diktátor! Diktátor!

Áfa-csalók! Áfa-csalók!

Korrupt Fidesz! Korrupt Fidesz!

Fidesz-maffia! Fidesz-maffia!

Mocskos Fidesz! Mocskos Fidesz!

Hazaárulók! Hazaárulók!

Cenzúra! Cenzúra!

Nem Hagyjuk! Nem Hagyjuk!

Mobilokat elő! Mobilokat elő!

Szabad ország, szabad internet!

Nem kell netadó!

Székházba! Székházba!

Mi pedig innen azt üzenjük a kormánynak, hogy legfőbb feladatuk a nép szolgálata, nem  pedig az, hogy bennünket tekintsenek tehetségtelen, ostoba országlásuk (vagy: kormányzásuk) szolgáinak.
Ez az ország nem néma legelő, torkunkban van az igazi erő,
Mert szabadabbak vagyunk, mint ők valaha lesznek.

Szolidaritás: ami az egymás melletti kiállás, a jogfosztottakkal való közös fellépés. 

Szabadság: ami a sajtószabadság, az információk szabad áramlását jelenti.

Egyenlőség: ami a jog előtti teljes egyenlőséget jelenti, elég a kettős mércéből, elég a kétféle beszédből!

(2014.11.05.)

8. A budapesti eseményről érdekes képet találtam a HVG-ben. Tehát a Szolidaritás ott volt! 

tizezre_kozul.JPG

A Lendvay utca Fidesz székháznál történt eseményeket öt méter távolságból szemléltem, a tűzvonalból. Hatalmas indulatok voltak az emberekben, melynek csak a türelem tudott gátat szabni. Köszönet érte a rendőröknek. Igen. Első dobáló egy elegáns fiatal lány volt, akivel egy nálánál sokkal fiatalabb lány - talán a húga - volt. Nagyon feldühítette, hogy nem találja el az ablakot, de kitartó munkája egy klaviatúrával eredményre vezetett. (2014.10.26.)

2_2.jpg

9. 2014. november 9.-én Debrecenben Kósa Lajost kérdeztük az ingatlanjaival kapcsolatban. A Városháza előtt a villamoson utazók figyelmesen olvasták a szövegeket. Itt fogalmaznám meg azon véleményemet, hogy azok az emberek akik napjainkban közrejátszanak az ország kifosztásában, azok az emberek valamikor rendelkezhettek kiváló jellemmel, lehettek az országért tűzbe égő és tenni akaró hazafiak. Csak elfelejtettek egy olyan dolgot, amely minden nagy és szép gondolatnak, ideológiának a végét jelentette. Azt, hogy emberek. És azzal, hogy lebontották maguk körül a fékek és ellensúlyok rendszerét igen erősen elkurvultak. Nem találják a visszautat, mert nincs a számukra. Azért nincs felelőse az elmúlt évek botrányainak. Meg kell teremteni az erős civil kontrollt az állami igazgatás és döntéshozatal valamennyi szintjén és ezzel tudja a nép biztosítani a demokratikus rendszer működését. Hogy a hatalmat úgy gyakorolhassuk a választott képviselőik által, ahogyan szeretnénk.

1_2.jpg

Majd ezeket ki is rögzítettük a Városháza ajtajára. Kedvenc fideszes provokátorunk (mert bizony már több helyre odadugta az orrát és arcátlanul zavarta a rendezvényt) hamarosan megjelent és hisztérikusan letépte. (2014.10.09.)

2_3.jpg

10. Az önkormányzati választásokon a Szolidaritás nem indított önálló jelöltet Debrecenben hanem az Együtt színeiben indultam önkormányzati képviselő jelöltnek. Ezen a sajtótájékoztatón Sértő-Radics István barátommal is segítettük Fehér Sanyi körzetében a kitelepülést. (2014.10.03)

1_3.jpg

11. A civilek vegzálása ellen emeltünk szót és mutattunk STOP jelet a Kormánynak. Ilyen dolgot sem cselekedett egy politikai szereplő sem Debrecenben. (2014.09.14.)

44146.jpg

12. 2014 nyarán tiltakozó demonstráció sorozatba kezdtünk, melyet a Városháza előtt olvasással demonstráltunk. (2014.07.31.)

olvasas_illegitem.jpg

 

13. Az országgyűlési választások előtt miniszterelnökünk a Fidesz bástyavárosába érkezett. Vártuk. Énekeltünk nekik szép dalokat. A rendőrség kettős kordonnal védett bennünket. Szerintem teljesen jó hangulatú rendezvény volt. Ezen a rendezvényen az MSZP és a DK tagjaival, aktivistáival közösen, egy megállapodásnak megfelelően léptünk fel. Ez volt az első eset, amikor egy bizonyos fokú kivagyiságot tapasztaltam néhány embernél az Együttesek közül, ami ellen mindig befogok szólni. Itt a színpadra már csak szolisok álltak fel, pedig a megállapodáshoz illik végig tartania magát az embernek. (2014.04.05.)

sam_0197.JPG

Jól mutat a hölgyek kezében a Szolis zászló.

1_4.jpg

14. Szülő városomban, ifjúságomnak helyén is segítettünk másoknak. Helmeczy Laci kampányrendezvényét segítettük, mikor is Budai Gyula adta át a már átadott piacot. Nem volt gyenge a rendezvény. (2014.04.04.)

10_1.jpg

15. A viharos idő miatt elmaradt március 15.-i rendezvény Budapesten. Szép idő, korszakváltó hangulat és hajrá! (2014.03.30.)

22.jpg

 13.jpg

16. Egyik kampányrendezvényünkre városunkba érkezett Bajnai Gordon és Mesterházi Attila. Ezen alaklomból a fideszes aktivisták (akik persze nem azért érkeztek, hogy provokátorként megzavarják más rendezvényét) szintén demonstrációt jelentettek be a mi helyszínünkre. Volt nekünk is mondanivalónk. Leginkább Viktoruk saját szavai. (2014.03.27.)

_kon2886.jpg

boritokep_ngy.jpg

17. Debreceni barátaim egyszer megleptek és mellettem álltak ki egy szolidáris flash-mob erejéig. Oka pedig a Florida ügyben vállalt és betöltött szerepem. Erről a Florida dologról még írni akarok. (2014.03.16.)

flashmob_kaposznyak_kon0903.jpg

18. Az Orosz konzulátus előtt gyertyagyújtással tiltakoztunk az Orosz agresszió ellen, amit Ukrajnával szemben gyakorol. Bárcsak múlt időben írhatnám az előző mondatot. (2014.03.02.)

gyertyagyujtas_krim_konyhasi_mg_4414.jpg

gyertyagyujtas_krim_konyhasi_mg_4392.jpg

19. Közben pedig irodában és terepen munkálkodtunk szorgosan, mivel össze kellett gyűjteni a jelölő aláírásokat. (2014.02.18.)

2014-02-18_17_00_17.jpg

ajanlas_gyujtes.jpg

20. De ahhoz, hogy irodában is lehessen gyűjteni az aláírást kellett iroda, melynek volt egy avatója. Ezen alkalomból megtisztelt bennünket személyével Bajnai Gordon miniszterelnök úr is. És más is. A Fidesz egyáltalán nem provokátor, de olyan mint a piaci légy szereplője Tasó László  országgyűlési képviselő úr, aki pont oda ahol nekünk bejelentett politika rendezvényünk volt, jelentett be sajtótájékoztatót. Szerintetek? (2014.02.13.)

bohoc.jpg

37924.jpg

21. Florida ügy: a vagy.hu autentikus online és független sajtószereplő oldalán mindent meglehet tudni erről a disznóságról. Történetisége szempontjából lényeges események felsorolás szerűen, aztán vonja le mindenki a megfelelő következtetést. Én csak annyit fűzök hozzá, hogy újbóli eljárást kezdeményezni az elévülési idő leteltéig bármikor lehet. És hát a bűnszövetségben megvalósított esetekben ez nem kis idő. Akkor kezdjem: Flash-mob bejelentve és megtartva (max 10 perc állás és a fiúknak cidri); a rendőrség a helyszínen arról tájékoztat, hogy minden jogszerű volt, nem lesz eljárás; a rendőrség mégis eljárást indít és figyelmeztetésben részesít; ha nem követtem el semmit a figyelmeztetést sem kell elfogadnom: bírósági kifogás; a bíróság helyben hagyta a városi rendőrkapitányság határozatát; feljelentés ismeretlen tettesek ellen a bíróságra; a bíróság átküldi a városi rendőrkapitányságra; a városi rendőrkapitányság átküldi a megyei rendőrfőkapitányságra; a főkapitányság elfogultságot jelent be; az országos rendőrfőkapitány áthelyezi az ügyet a szomszéd megyei rendőr-főkapitányságra, amely már nyomozati cselekményként engem legalább is tanúként (az igaz mondás terhe mellett) meghallgat; a szomszéd megyei főügyészség eljárást indít két bűncselekményben az ügyből kifolyólag; sokáig nem történik semmi; az országos rendőrfőkapitány áthelyezi az ügyet a nemzeti nyomozóiroda kiemelt korrupciós és gazdasági ügyeket nyomozó osztályához, amelyik két hét alatt megállapítja, hogy az önkormányzat jogosult volt embereket kiküldetés által Floridába utaztatni. De nem ez volt a feljelentés tárgya. (2013.12.16.) Íme a demó:

florida_1.jpg

...és a feljelentés:

Büntető feljelentés

Készült Debrecen, Jerikó utca 20. fsz. 1. az EGYÜTT 2014 párt választási irodájában, 2014. április 14.-én.

A feljelentő adatai:

Név                                                                   : Káposznyák István

Születési hely, idő                                              :

Anyja neve                                                         : 

Állampolgárság                                                   : magyar

Lakóhely címe                                                    :

Foglalkozása, munkahelye                                  : határrendészeti szervező, nincs

Személyazonosító okmány száma                      :

A feljelentett személlyel rokoni viszonyban nincs. Az ügyben más nem vagyok érdekelt, sem elfogult.

Az eljárásban, a Be. 96.§ (1) bekezdés első mondata alapján kérem / nem kérem adataimnak zárt kezelését.

                                                                    

                                                                           ...................................................

                                                                                               feljelentő

Feljelentést teszek ismeretlen tettes ellen a Btk. 305. § Hivatali visszaélés, Btk. 342. § Közokirat-hamisítás, Btk. 376. § Hűtlen kezelés, Btk. 397. § A költségvetési csaláshoz kapcsolódó felügyeleti vagy ellenőrzési kötelezettség elmulasztása, és Btk. 396. § Költségvetési csalás bűncselekmények elkövetése megalapozott gyanúja miatt, az alábbi tényállás alapján.

Az esemény rövid leírása:

2013. november 12.-én a debreceni vagy.hu online média írása szerint (http://www.vagy.hu/tartalom/cikk/5784_floridaban_tanacskoznak_a_hoszolgaltatasrol) a debreceni alpolgármester, a helyi távhőszolgáltatás irányítója és a vagyonkezelő vezérigazgatója, Debrecen város jegyzője és a mai napig ismeretlen személyek energetikai konferenciára utaztak ki Floridába.

A vagy.hu szerette volna pontosan megtudni, kinek a költségén szerveződött az utazás, ám erre hivatalos választ nem kaptak. Állítólag mindenkit a „saját” cége-önkormányzata finanszírozott. 

2013. november 14.-én a debreceni vezetők amerikai utazása körülményeinek, költségeinek tisztázása érdekében önkormányzati vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Varga Zoltán debreceni önkormányzati képviselő.

(video:https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=y8qGy8Gg198).

Akkor még úgy volt tudható, hogy 15-en utaztak ki Floridába, de később ez a szám változott. Volt szó harminc főről is, akik közül „csupán” tízen voltak debreceniek. Még erre az egyszerű kérdésre sem sikerült választ adnia a debreceni Fideszes városvezetésnek.

Varga Zoltán képviselő úr a következő kérdéseket kívánta tisztázni a vizsgálóbizottság felállításával:

Kinek a pénzéből történt az utazás?

Kik vettek részt az utazáson?

Milyen kapcsolat áll fent a DH Szerviz és a Holding között?

Történtek-e visszaélések a projektek odaítélése során?

A debreceni Fideszes vezetésű önkormányzat, a képviselő út vizsgálóbizottsággal kapcsolatos indítványának nem adott helyt.

Ugyan ezen a napon a dehir.hu (http://www.dehir.hu/debrecen/szabadsaguk-alatt-es-sajat-penzbol-utaztak-amerikaba/2013/11/14/) nyilvánosságra hozta a debreceni városvezetés nyilatkozatát, miszerint azok, akik utaztak, szabadságuk alatt, saját pénzből utaztak Floridába.

Idézve: „A Debreceni Polgármesteri Hivatal nem vett rész a szóban forgó külföldi program szervezésében – közölte a hivatal az MTI érdeklődésére. Közleményük szerint „a város vezetői közül önkormányzati delegáció tagjaként jelenleg senki sem tartózkodik külföldön”.

Később Varga Zoltán képviselő úr, kérésre betekinthetett az iratokba, amelyekből megtudta, hogy már szeptember 23.-án kifizette a Holding az utazásokat. A kérdés az, hogy miért a Holding (ami az ügyben egy külső gazdasági társaság) és miért nem a város fizette a küldöttek utazását? Nem tudni hány fő részére fizette ki az utat és miért egy olyan céget bízott meg az utazás szervezésével, amelyik nem jogosult ilyen tevékenység végzésére.

Az előzetes híradások szerint a hőszolgáltatásról vettek részt egy energetikai konferencián a város küldöttei, de mint később kiderült egyetlen magyar állampolgár sem volt beregisztrálva a rendezvényre, csupán a város jegyzője rendelkezik egy VISITOR kártyával.

2013. november 21.-én a város hazatért vezetői sajtótájékoztatót tartottak, ahol a város jegyzője elmondta, hogy „Ez egy olyan utazás volt, mely a várost szolgálta: hivatalos útnak indult, ám végül magánpénzekből lett finanszírozva.”

A magánutazás tényét, a konferencián történt részvételt, a szállást és ellátást a mai napig nem tudták előzetesen lefoglalt és kifizetett számlákkal, utalásokkal igazolni. Állítólag történt visszafizetés, de nem tudni kinek? Mivel állítólag a Holding fizetett, de talán a városnak fizettek vissza. Zavaros az ügy. Ezen a sajtótájékoztatón már elhangzott, hogy harminc fő vett részt az utazáson.

Az utazás szervezése során Debrecen város Polgármestere (aki egyébként résztvevője lett volna az utazásnak, de a kiutazás előtt pár nappal maga helyett helyettesét rendelte ki) sem tudta tudomásom szerint hitelt érdemlő módon igazolni, hogy az utazás szervezése mikor lett magáncélúvá minősítve, ugyanis az ügyviteli szabályoknak nem megfelelő, iktatás nélküli irat szerepel csupán az ügyviteli rendszerben.

2013. november 28.-án a város Polgármestere már huszonhárom kiutazó emberről beszélt. Felháborodásának adott hangot, amikor azt nyilatkozta, hogy „Meddig engedjük, hogy különböző politikai szándékok az emberek legbelső magánéletében turkáljanak?”, miközben a tiltakozó ellenzéki résztvevők, köztük én magam is, arra a kérdésre kívántunk választ kapni, hogy történt-e visszaélés a közpénzekkel, a város vezetői hiteles iratokkal támasszák alá, hogy itt nem történt és nem is történhetett bűncselekmény. Nem történt az iratok, az utak visszamenőleges átminősítése. Nem közpénzen szerveztek kirándulást és nem a városnak legnagyobb mértékben szolgáltató cégek által rendezett „jutalomüdülésen” vettek részt. Ez mind a mai napig nem történt meg.

Bűntető feljelentésem alapját a vagy.hu oldalon megjelent cikkek és a Varga Zoltán által elmondottak adják. A cikkeket az alábbi linken tudják megtekinteni:

http://www.vagy.hu/tartalom/cikkkereses/florida

Kérem, vizsgálják ki az ügyet, és állapítsák meg, hogy történt-e visszaélés akár a városi önkormányzat, akár a szolgáltató cégek vezetőinek részéről a rájuk bízott vagyonnal összefüggésben. Engedélyezett-e valaki kifizetést a floridai útra a fenti vezetők közül a város, vagy a cégek vagyonából? Ha igen, akkor betartották-e a gondos gazdálkodás követelményeit, állt-e fenn ezen a téren valamilyen kötelezettségszegés?

Tanúként tudom megjelölni Debrecen város polgármesterét, és helyetteseit, valamint a fent említett gazdálkodó szerv vezetőit.

Tudomásul veszem, hogy a Btk. 233. § (1) bekezdése alapján, aki a hatóság előtt mást bűncselekmény elkövetésével hamisan vádol, vagy más ellen bűncselekményre vonatkozó koholt bizonyítékot hoz a hatóság tudomására, a hamis vád bűntettét követi el, amit a törvény büntetni rendel.

Tudomásul veszem, hogy a Btk. 238. § (1) bekezdése alapján, az a tanú, aki a bíróság, vagy más hatóság előtt az ügy lényeges körülményeire valótlan vallomást tesz, vagy a valót elhallgatja, hamis tanúzást követ el, amit a törvény büntetni rendel.

Mást az üggyel kapcsolatban elmondani nem tudok, és nem is kívánok.

22. A hajléktalanok jogfosztása ellen egyetemistákkal, szocialistákkal közösen tiltakoztunk a Fórum pláza előtt. (2013.12.14.)

hajlektalanok_jogfosztasa_ellen2.jpg

hajlektalanok_jogfosztasa_ellen.jpg

23. A 2013-as év utolsó kitelepülése. 

istvan.jpg

A fiam aligátora is szerepet kapott, mint papírnehezék. Mosolyogni még nem tud.

e14pm_szegedi_sajttaj_konyhasi_mg_1312.jpg

24. Születésnapot tartott a Szolidaritás, melynek során a parlamentáris diktatúrát ábrázoló Sztálin test és Viktor fej került ledöntésre. Egy kép, egy performance volt csupán és egy jó nagy orrba vágásnak szántuk, hogy ébresztő magyarok! A hírekkel ellentétben nem voltak gyűlölködő hangok. Amikor DopeMan trágárul énekelt, akkor mivel leverni már nem lehetett a színpadról, magunk is húztuk a nyakunkat. Ez a fene nagy médiának való megfelelni akarás pedig az állítólagos szövetségeseinket arra ingerelte, hogy nem hogy összefogás, hanem bírálat hegyek jöjjenek ki belőlük. Volt már ettől különb is kis hazánkban, mégsem hallottam ennyire nyígni eme díszes társaságot. Talán már leesett nekik, hogy mit akartunk ezzel mutatni. Ma is elmennék és részt vennék a rendezvényen. Ami hiba volt, hogy a végén nem takarítottuk el a szemetet (illetve a Terror Háza portása kidobta a kukából) és a tömeg - nem lincs hangulatban és nem vudu szertartás keretében (ettől beájultam) - emléket akart magának kanyarintani a torzóból. Sőt! Annyira vigyáztunk mindenre, hogy mikor a torzó fejét vittük be a Benczúrba, az Andrássy úton padon magukat napon süttető pesti hölgyek kérésének sem tettünk eleget Fegya barátommal. Ugyanis azt kérték, hogy adjuk oda, had rúgjanak bele. (2013.09.29)

szobordontes_1.jpg

szobordontes.jpg

 

25. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a Remény körút során én mutathattam meg Debrecen akkori és máig is ható botrányköveit az Együtt politikusainak. (2013.05.)

remeny12.jpg

remeny6.jpg

remeny1.jpg

 

26. 2013-ban az ismerkedés jegyében közös majálist szerveztünk. 

2013_majalis6.jpg

2013_majalis5.jpg

És volt főzés is.

2013_majalis3.jpg

27. 2013. március idusán, mikor leszakadt az ég és Pintér belügyminiszterünk megszórta az SMS világot más autójába szóló átülésre való buzdítással, mi kimentünk a hóra és elhelyeztük a tisztelet és emlékezés virágait.

m26.jpg

m25.jpg

28. A megye több pontján tartottunk fórumokat. Berettyóújfaluba pl. mezőgazdasági fórumot szerveztünk. Az érdeklődéssel nem lehet dicsekedni, pedig nagyon tartalmas beszélgetés volt. Magam is itt tudtam meg sok mindent a mezőgazdaság valódi problémájáról. Illetve ráláttam arra a perspektívára, ahonnét a döntéshozók látják a problémát.

forum_plakat.jpg

29. A Szolidaritás Mozgalom céljai között szerepel, hogy Pártok, politikailag szélsőséges mozgalmak és ideológiák által megosztott és egymással szembefordított társadalom helyett egy olyan élhetőbb Magyarországot akarunk, amelyben nem bélyegzik meg az embereket pártválasztásuk, ideológiájuk, vallásuk, származásuk miatt. Ezen cél elérése érdekében csatlakoztunk ahhoz a tiltakozáshoz, amit a Jobbik képviselője Gyöngyösi Márton debreceni látogatása apropóján szerveződött. (2013.02.23.)

23558.jpg

23616.jpg

30. Az Együtt Debrecen civil mozgalommal való első rendezvénye a Szolidaritásnak. Mi szerveztük Gordon biztosítását, a rendezvény zavartalanságát. Jobbikos emberek is bejöttek, kérdeztek és nem populista választ kapva csendben hazamentek. A csapat munkáját dicsérendően el kell mondanom, hogy Bajnai Gordon később úgy nyilatkozott, hogy miniszterelnöki védelemben volt része. (23013.01.17.)

484865_586997154651165_1607379348_n.jpg

 

31. Amikor még azt kellett elmagyarázni az embereknek, hogy kik vagyunk és mit akarunk. Az eszközeink nem sokat javultak (ennek bizony fiskális okai vannak, mert megcsinálnánk mi, csak nincs miből). Annak ellenére, hogy az ATV-n kívül csatlakozott az objektivitáshoz az RTL is, illetve gyengült a Fidesz média a Hír Tv és a Magyar Hírlap torzításainak elmaradásával. Kritikus hangot nem azért kell megfogalmazni, mert úri jókedvünkben nem tehetünk mást, mint piszkáljuk a döntéshozókat. Hanem mert a kritika segíti őket pályán maradni, a szerepüket betölteni, hogy ne felejtsék el honnan jöttek és miért ültették oda őket. Ez a pálya legyen akár a föld is. Sajnos azóta sok értékes társunk megfáradt és kiszállt. Pedig csak kitartással lehet megfutni az előttünk álló pályát. Tudjátok: Végig kitartani és soha fel nem adni! (2012 vége felé)

2012-12-14_11_22_41.jpg

20130302_2.jpg

32. 2012. december 14.-i lakossági fórumunk az Aranybikában, melynek vendégei Ungár Klára, Bitó László, Falus Ferenc, Székely Sándor, és a moderátor Papp Attila.

2012-12-14_17_39_29.jpg

33. A debreceni egyetemisták is szerveztek tiltakozást a felsőoktatás ellehetetlenítése ellen. A Szolidaritás tagjaival teát vittünk a fiataloknak és együtt vonultunk velük. (2012.12.12.)

tea2.JPG

34. 2012. október 23. Nagy nap volt. Bejelentettük az Együtt Mozgalom megalapítását. A Szoli akkor is vonult. Mi vonulunk, mert nem statikus a csapat. Ezzel a menettel kifejezünk valami olyasmit is, hogy csak akkor tudunk változtatni a helyzetünkön, hogy megyünk. Nem állunk meg, hanem haladunk a kitűzött cél irányába. Követhetünk, sőt biztosan követünk el hibákat, kötünk jó, jobb és kevésbé jó szövetségeket, de a célt ismerve, azt el nem vétve egyszer révbe érünk. Aztán meg csinálhatjuk tovább, mert ezen a pályán megpihenni nem szabad. 

szoli_20121023_1.jpg

szoli_20121023_2.jpg

35. 2011. június 16. "Bohóc forradalom" és első tüntetésem. Ahol az Egyenes beszéd felirat látható, bohócnak öltözve fújom teli tüdőből a trombitát.

egyenes_beszed_bohocforr.JPG

 

  

                                                                                              

A bejegyzés trackback címe:

https://nemeleg.blog.hu/api/trackback/id/tr687347608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása