Nem elég!

Nem elég!

A Magyar Szolidaritás Mozgalom egyesület állásfoglalása a menekültügyi kvótáról

2015. november 20. - Káposznyák István

A Magyar Szolidaritás Mozgalom egyesület állásfoglalása
a menekültügyi kvótáról

1) A Magyar Szolidaritás Mozgalom egyesület – nevéhez és a 2015.08.24-én kiadott korábbi állásfoglalásában foglaltakhoz híven – változatlanul szolidaritást vállal minden emberrel, akiknek hazájukat, otthonukat háborús események miatt kellett elhagyniuk.

2) A globális méretű menekült hullám egész Európában egyre súlyosbodó problémát jelent, amelynek megoldása érdekében az Európai Unió valamennyi tagállamának szoros együttmű-ködésére van szükség.

3) Magyarország az EU tagállamaként köteles a tagságból származó előnyök mellett a tagság-gal kapcsolatos kötelezettségeinek is eleget tenni. Ennek tükrében elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány az EU által kezdeményezett egységes és közös problémakezelésben nem hajlandó részt venni.

4) A magyar kormányzat Európával szembeforduló, különutas politikája nem szolgálja az ország valódi érdekeit. Ezen elhibázott politika keretében került sor arra, hogy az országgyű-lés november 17-én, kedden törvényben kötelezte a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a bevándorlók kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szóló uniós jogszabály megsemmisítését.

5) Az Európa Tanács által megszavazott kvótatörvény abból a kényszerűségből született, hogy egyes tagállamai – közöttük Magyarország – vonakodtak önkéntes vállalásokat tenni az Európába érkező menekültek befogadására. A közösség által elfogadott határozat minden tag-államra nézve kötelező, azoknak is, akik nem szavazták meg. A kvótatörvény ráadásul az egyes tagállamok kötelezettségének mértékét teherbíró képességüket figyelembevételével határozta meg, így hazánknak 2017-ig mindössze 2300 menekült befogadásáról kellene gon-doskodnia.

6) A kvótatörvény hibái ellenére is enyhíti a menekültek tömegének elhelyezésével kapcsola-tos akut problémát. A kiváltó okokat ugyan nem szünteti meg, de ez nem is ennek a határo-zatnak a feladata.

7) A Magyar Szolidaritás Mozgalom álláspontja változatlan: a menekült-probléma megoldása a háborús gócpontok kiiktatása. Ez csakis a fejlett nyugati világ közös fellépésével oldható meg. Szükségesnek látjuk az EU, az USA és Oroszország haladéktalan összehangolt diplomá-ciai és katonai lépéseinek megtervezését és kivitelezését első sorban az Iszlám Állam nevű terror-hadsereg leverésére, valamint az évek óta tartó szíriai polgárháború lezárására.

8) Addig is, amíg a háború kiváltotta okok megszűnnek, az Európába érkezett menekültek ellátásáról, biztonságos elhelyezéséről, életfeltételeinek megteremtéséről a közösségnek gon-doskodnia kell.

Kelt: 2015. november 19-én


A Magyar Szolidaritás Mozgalom
Elnöksége

szolidaritas_logo_jog_400.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nemeleg.blog.hu/api/trackback/id/tr808095078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása